10% korting op alle fauteuils* | Bekijk actie

10% korting op alle fauteuils* | Bekijk actie

Hoe kan ik het beste mijn stoffen zitmeubel onderhouden?

Montèl geeft graag tips en adviezen over de onderhoud van je stoffen meubelen. Lees hier onze onderhoudstips voor stof

Hoe kan ik het beste mijn lederen zitmeubel onderhouden?

Montèl geeft graag tips en adviezen over de onderhoud van je lederen meubelen. Lees hier onze onderhoudstips voor leer. 

Ik heb een vlek op mijn meubel, wat nu?

Gemorst op de stoffen bekleding van je nieuwe hoekbank? Of zit er nu al een tijdje een hardnekkige vlek in je oude vertrouwde bank? Lees hier onze tips.

Er is plooivorming te zien op mijn bank, wat nu?

Of je er nu op zit, ligt of hangt... als je je bank gebruikt, zakt de bank in naar een optimaal zitcomfort en ontstaat er plooivorming. Bij een nieuwe bank is de vulling nog ongebruikt en stug en dus nog niet gevormd naar jouw eigen zitcomfort. Daardoor ziet de bekleding er nog helemaal strak uit. Je zou het kunnen vergelijken met een nieuw paar schoenen. Die moet je ook eerst inlopen. 

Afhankelijk van het type vulling, zoals losse vlokkenvulling of vaste vulling met binnenvering, en de intensiteit van het gebruik van jouw Montèl zakt de bank in. Plooivorming is hierdoor onvermijdelijk. De bekleding vormt zich namelijk om de vulling van de bank heen.

Daarnaast bepaalt de natuurlijke rek in de gekozen stof of leersoort in welke mate plooivorming ontstaat. Plooivorming is heel erg functioneel. Naden komen minder onder druk te staan waardoor jouw Montèl langer mee gaat. 

We begrijpen het dat je jouw eigen Montèl graag zoveel mogelijk als nieuw wilt houden. Daarom delen we in de video op deze pagina een aantal tips.

Ik heb last van pilling (pluisjes). Wat kan ik hiertegen doen?

Of je er nu op zit, ligt of hangt... als je jouw stoffen bank gebruikt, kan er pilling ontstaan. Pilling is te herkennen aan de kleine bolletjes op de bekledingstof.

In het begin van het gebruik van de bank ontstaat pilling door achtergebleven stofvezels tijdens het weefproces. Deze komen vrij zodra je jouw nieuwe bank gebruikt. Door de wrijving van deze losse vezels kunnen er stofbolletjes ontstaan. Niet schrikken! Deze stofvezels lagen dus al los op jouw bank.

Ook wanneer je jouw Montèl al wat langer hebt kunnen er stofbolletjes ontstaan. Deze komen vooral af van externe factoren. Zoals vezels van plaids, kleding, sokken, vloerkleden of honden en kattenharen. Het gaat dus om losse vezels die zich op jouw bank vormen tot stofbolletjes. In de meeste gevallen ontstaat pilling niet door slijtage van de bank maar door oorzaken van buitenaf.

We begrijpen het dat je jouw eigen Montèl graag zoveel mogelijk als nieuw wilt houden. Daarom delen we in de video op deze pagina een aantal tips.

Wat moet ik doen tegen verkleuring van mijn meubel?

Belangrijk om te weten is dat stoffen bekleding onder invloed van daglicht en zoninval na verloop van tijd altijd in meer of mindere mate zal verkleuren. Dit verschilt per stof of lederkwaliteit. 

Ook kan het zijn dat er sprake is van shading of poolomval. Er ontstaan als het ware schijnvlekken. Inderdaad, een soort grillige vlekken die er uitzien alsof er water op de stof is gemorst. Op bepaalde plekken liggen de polen niet in dezelfde richting. Afhankelijk van waar men naar het oppervlak van de stof kijkt, met de vleug mee of in de vleug, lijkt de stof verkleurd. Shading heeft echter niets met verkleuring te maken. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Dit wordt internationaal door de meubelbranche niet als fabricagefout gezien.