Hoe kan ik het beste mijn stoffen zitmeubel onderhouden?

Montèl geeft graag tips en adviezen over de onderhoud van je stoffen meubelen. Lees hier onze onderhoudstips voor stof

Hoe kan ik het beste mijn lederen zitmeubel onderhouden?

Montèl geeft graag tips en adviezen over de onderhoud van je lederen meubelen. Lees hier onze onderhoudstips voor leer. 

Ik heb een vlek op mijn meubel, wat nu?

Gemorst op de stoffen bekleding van je nieuwe hoekbank? Of zit er nu al een tijdje een hardnekkige vlek in je oude vertrouwde bank? Lees hier onze tips.

Er is plooivorming te zien op mijn bank, wat nu?

Plooivorming is een normaal verschijnsel dat niets met de kwaliteit van uw (leren) zitmeubel te maken heeft. In het begin is een meubel meestal strak en weinig ‘doorleefd’. Voor een optimaal zitcomfort moet de vulling ongeveer 20 procent van zijn hardheid prijsgeven. Dit is afhankelijk van de soort vulling. Een harde kussenvulling wordt altijd iets zachter en gedurende het gebruik rekt de stof iets op, waardoor er altijd plooivorming ontstaat. Door het gebruik van het zitmeubel zal elke stof enigszins oprekken en dus plooien gaan vertonen. Afhankelijk van de stofsoort ontstaat in meer of mindere mate plooivorming. Vooral in rugkussens, zittingen en eventueel armleggers. Dit hoort bij de eigenschap van stof en is niet iets om u zorgen over te maken.

Wat moet ik doen tegen verkleuring van mijn meubel?

Belangrijk om te weten is dat stoffen bekleding onder invloed van daglicht en zoninval na verloop van tijd altijd in meer of mindere mate zal verkleuren. Dit verschilt per stof of lederkwaliteit. 

Ook kan het zijn dat er sprake is van shading of poolomval. Er ontstaan als het ware schijnvlekken. Inderdaad, een soort grillige vlekken die er uitzien alsof er water op de stof is gemorst. Op bepaalde plekken liggen de polen niet in dezelfde richting. Afhankelijk van waar men naar het oppervlak van de stof kijkt, met de vleug mee of in de vleug, lijkt de stof verkleurd. Shading heeft echter niets met verkleuring te maken. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Dit wordt internationaal door de meubelbranche niet als fabricagefout gezien.