Trendy maar tricky: donkere muur. Hoe en wat?

Donkere muren in jouw huis

Een donkere muur is stijlvol en zorgt voor karakter in de ruimte. Donkere kleuren zijn echter niet geschikt voor ieder huis of iedere ruimte. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bedenken of de ruimte geschikt is en hoe je dit wilt aanpakken. Bij Montèl zetten we alles op een rijtje zodat jij deze trend bij jou thuis toe kunt passen.

Natuurlijke lichtinval

De natuurlijke lichtinval bepaalt voor een groot gedeelte de ruimte. Sommige ruimtes krijgen maar weinig natuurlijk daglicht en worden hierdoor vanzelf al wat donkerder. In dit geval kan je vaak beter kiezen voor een lichtere kleur op de muren. Heb je juist wel veel lichtinval? Dan is een donkere muur een goede en stijlvolle optie. Het natuurlijke daglicht zorgt er in dit geval voor dat de donkere tint voor een stijlvolle accent zonder somber te worden. 

Minder is meer

Vooral met donkere kleuren is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Donkere tinten hebben een grote invloed op de ruimte en kunnen er soms zelfs voor zorgen dat de kamer grauw en somber oogt. Pak het daarom niet te groots aan en kies bijvoorbeeld voor een accentwand. Hierbij verf je slechts een van de muren in de gewenste, donkere tint. Zo verwerk je de kleur wel in de ruimte, maar voorkom je de negatieve effecten van donkere tinten.

Verras met kleur

Met een gekleurde wand is de ruimte natuurlijk nog niet af. Meubilair, vloerbedekking en accessoires bieden de mogelijkheid om de kamer helemaal naar jouw smaak in te delen. Kies je voor een donkere kleur in de ruimte, dan is het vaak verstandig om de rest van de onderdelen in lichtere tinten te kiezen. Voorbeelden hiervan zijn de Montèl Solo hoekbank, het Montèl Brooke bankstel of een kleinere variant zoals de Montèl Fabio. Voorbeelden van fauteuils in donkere tinten waarmee je een prachtig ton sur ton effect creëert zijn de Montèl Diagonal of Montèl Daley. Stel van tevoren een kleurenpalet samen om te bepalen welke tinten jij met elkaar wilt combineren. Hiermee zorg je niet alleen voor een interessant contrast, maar creëer je ook sfeer en gezelligheid.

Creëer sfeer

Sfeer is een van de belangrijkste elementen van een ruimte en zorgt ervoor dat het aanvoelt als jouw thuis. Met accessoires en persoonlijke elementen maak je de ruimte eigen. Ook planten kunnen meer leven in de ruimte brengen. Door met elementen uit de ruimte te spelen, zoals bijvoorbeeld een schuine wand, breng je meer dynamiek in de kamer. Combineer de schuine wand bijvoorbeeld met de lichtgekleurde Montèl Domino bank voor een mooi contrast. 

Kies de juiste wand of ruimte

Heb je bepaald welke ruimte je een donkere kleur wilt geven? Gaat het om een accentwand of wordt de gehele kamer donker geverfd? Deze vragen moet je kunnen beantwoorden voordat je begint met de make-over. Mocht je nog twijfels hebben, kan het een goed idee zijn om eerst een kleurstaal aan te brengen op de wand. Hiermee krijg je een beeld van hoe de kleur oogt in de ruimte en of dit daadwerkelijk is wat je in gedachten had. Kies je voor een accentwand, houd er dan rekening mee dat de aandacht vooral naar deze wand gaat. Bij voorkeur kies je hier voor een wand zonder onderbrekingen, zoals deuren, ramen of stopcontacten. Door te kiezen voor een donkere wand verander je zowel de vorm als de dynamiek van de ruimte. Slimme keuzes zorgen ervoor dat je de kamer geheel naar jouw eisen vormt. 

Advies nodig? Maak een afspraak!

Ben je er nog niet helemaal over uit of een donkere muur iets voor jouw huis is? Maak dan een afspraak met een van onze adviseur. Zij helpen je op weg door je een passend kleur- en interieuradvies te geven. Bovendien vertalen zij jouw wensen naar een realistisch plan.

Gerelateerde artikelen

Start delenDeel dit op Pinterest
Yvon van Grinsven

Een hoekbank kan een hoek aan de linker- en rechterkant hebben. Maar hoe kies je de juiste hoek? 1001...

Start delenDeel dit op Pinterest
Yvon van Grinsven

Een bank kun je op verschillende manieren plaatsen in de woonkamer. Zo plaats je jouw bank optimaal in de...

Start delenDeel dit op Pinterest
Yvon van Grinsven

Wil je lang van jouw bank genieten? Zorg dan voor het juiste onderhoud van de bank. Ontdek de praktische...