Bram Nijman in gesprek met collega-ontwerper Jan Armgardt

Veel van zijn ontwerpen zijn stijliconen. Toch vindt internationaal gerenommeerd designer Jan Armgardt comfort minstens zo belangrijk. Dat geldt ook voor de nieuwe Supreme die hij exclusief voor Montèl ontwierp: 'Zitten moet ontspanning zijn'. 

Voor wie je nog niet kent, stel je even voor

"Ik heet Jan Armgardt, ben geboren in 1947 en woon in Schondorf am Ammersee, in het zuiden van Duitsland. Ik ben opgeleid als binnenhuisarchitect en ontwerp sinds de jaren 70 meubels voor verschillende designmerken."

Wat is voor jou het ultieme zitten?

"Zitten moet ontspanning zijn. Een zitmeubel zou alle zitmogelijkheden moeten bieden, dus van rechtop zitten tot en met liggen. Liggen is voor mij de meest aangename manier van zitten. De halve mensheid hurkt op de grond en zit toch gezonder dan iedereen met een stoel of bank. Dat komt omdat ze steeds van houding veranderen. In een goede stoel moet je je dus kunnen bewegen!"

Wanneer is een ontwerp écht goed?

"Volgens mij gaat het om vier zaken: rationaliteit (waarom is het product noodzakelijk), functionaliteit (wat moet het doen), schoonheid (is het van deze tijd) en moraliteit: hoe duurzaam is het? Als iets op al deze fronten positief scoort, heb je het perfecte ontwerp te pakken."

Wat vind je nog meer belangrijk?

"Een bank wil ik stressvrij kunnen gebruiken. Je moet niet bang zijn voor gebruikerssporen. Idealiter zijn meubels handlangers die hun gebruiker door het dagelijkse leven begeleiden. En die meubels beginnen pas te leven wanneer ze gebruikt worden."

Voor ons ontwierp je de Supreme. Wat maakt deze bank typisch Armgardt?

"Daar kan ik kort over zijn: de heldere lijnen, het comfort, de afwerking en de duurzaamheid."

Wat voor meubels heb je thuis?

"In onze woonkamer staat een fijne hangbank. Maar het middelpunt van ons huis is de keuken, met een grote eettafel met comfortabele stoelen, om samen te eten, spelletjes te doen en vrienden te ontvangen."

Hoeveel uur zit je zelf eigenlijk op een dag?

"Het grootste deel van de tijd ben ik op kantoor. Daar wissel ik zitten en staan af: ik ontwerp zittend, teken staand en bouw modellen ook staand. En als ik zit, probeer ik vaak van positie te veranderen."

Wat is je favoriete ontwerp allertijden?

"Als ik één meubel moet kiezen: de Thonet stoel nr.19, alias de Weense caféstoel. Ik hou ook van kaarsen: een perfect productontwerp. En de Citroen DS 20 vind ik het ultieme voorbeeld van innovatief en geslaagd design." Dat was mijn eerste grote auto, daarvoor reed ik de 2CV."

Meer van Armgardt bekijken? Ga naar janarmgardt.de.

Gerelateerde artikelen

Start delenDeel dit op Pinterest
Bram Nijman

Montèl Breda is volledig vernieuwd! Hier vind je maar liefst 1700 m2 aan wooninspiratie en de gehele...

Start delenDeel dit op Pinterest
Bram Nijman

De Montèl Landscape bank is Linda’s favoriet vanwege zijn bijzondere, comfortabele zitting. Bij Montél lees...

Start delenDeel dit op Pinterest
Bram Nijman

Dat vieren wij vanaf 10 november t/m 25 november 2018 met een groot heropeningsfeest.